Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
22.01.2020  

Veleposlanica Radej na Mednarodnem kongresu iranskih čebelarjev v Karaju

Veleposlanica Radej se je v vlogi častne govornice udeležila Mednarodnega kongresa iranskih čebelarjev v Karaju, kjer je med ostalim prevzela pismo o nameri sodelovanja med Čebelarsko zvezo Slovenije in Iransko čebelarsko zvezo. Na dvodnevnem dogodku, ki je potekal vzporedno z 10. Nacionalnim kongresom iranskih čebelarjev so bile začrtane smernice nadaljnjega razvoja iranskega čebelarstva, njegovega vpetja v mednarodno okolje ter opravljena različna strokovna predavanja.

V nagovoru je veleposlanica izrazila zadovoljstvo nad razvojem iranskega čebelarstva v zadnjih letih, kjer si strokovne institucije in državni organi prizadevajo tesneje povezati z mednarodno skupnostjo, s čemer se ponujajo številne priložnosti za dvostransko in multilateralno sodelovanje. V tem kontekstu je bilo v zadnjih dveh letih okrepljeno sodelovanje med Slovenijo in Iranom na različnih segmentih čebelarstva, s poudarkom na strokovnem izobraževanju, izvajanju učinkovitega zdravstvenega nadzora, prenosu novih spoznanj, metod in tehnologij na širšem področju čebelarstva, kot tudi pri podpori sprejemanja nove zakonodaje in sodobnih tržnih pristopov. S tem namenom bo organiziranih več predavanj slovenskih strokovnjakov v Iranu, kot tudi omogočeno dodatno izobraževanje iranskih čebelarjev na Slovenski čebelarski akademiji.

        

Predstavila je tudi slovenske projekte pri izobraževanju afganistanskih beguncev v Iranu na področju čebelarstva, s čemer se omogoča pogoje za njihovo hitrejšo vrnitev v domovino. Orisala je prizadevanja Slovenije ob razglasitvi 20. maja za svetovni dan čebel v okviru OZN ter ostale slovenske projekte v Iranu.

Ob zaključku otvoritvene slovesnosti je veleposlanica prevzela pismo o nameri med Čebelarsko zvezo Slovenije in Iransko čebelarsko zvezo. S sporazumom sta se zvezi dogovorili za sodelovanje pri izmenjavi tehničnih znanj in izkušenj na vseh področjih čebelarstva, organizaciji strokovnih izobraževalnih delavnic, izmenjavi izkušenj pri izvozu čebeljih izdelkov, izmenjavi izkušenj glede opreme in tehnologije ter organizaciji seminarjev in skupnih aktivnosti na področju čebelarstva.