Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
27.01.2020  

Obisk veleposlanice na univerzi Alzahra

Veleposlanica Radej je obiskala Univerzo Alzahra v Teheranu, kjer je pravila pogovor z rektorico dr. Mahnaz Mollanazari glede možnosti vzpostavitve tesnejšega sodelovanja med visokošolskimi izobraževalnimi ustanovami v obeh državah.

Veleposlanica je poudarila, da sodelovanje med slovenskimi in iranskimi visokošolskimi ustanovami poteka že od odprtja veleposlaništva RS v Teheranu leta 1993. Državi sta sklenili potrebne dvostranske sporazume, nazadnje ob obisku predsednika Pahorja leta 2016, ki jima omogočajo izvajanje tovrstnih projektov.

Ocenjuje, da obstajajo možnosti za okrepitev sodelovanja pri izmenjavi predavateljev na ravni doktorskega študija in na raziskovalnem področju. V tem trenutku poteka redno sodelovanje z iranskimi partnerji na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani in Fakulteto za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru. Rektorica Mollanazari je izrazila pripravljenost po navezavi stikov tudi z ostalimi visokošolskimi ustanovami v Sloveniji ter gostujočim profesorjem omogočiti predavanja na več iranskih univerzah sočasno.

       

Veleposlaništvo in Univerza Alzahra bosta v prihodnjih tednih podrobneje pregledali možnosti nadaljnjega sodelovanja na področju izmenjave predavateljev, kot tudi nadgradnje le-tega v obdobju šestmesečnega predsedovanja Slovenije Svetu EU.