Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
04.02.2020  

Iran uveljavlja strožje ukrepe za preprečitev širjenja koronavirusa

Iran poroča, da v državi še vedno ne beleži nobenega primera okužbe s koronavirusom.

Iranski minister za zdravje Namaki se je srečal z veleposlanikom LRK v Teheranu, Chang Hua-jem, s katerim sta poudarila pomen skupnega sodelovanja pri soočanju z izzivi izbruha Wuhanskega koronavirusa.

Ministrstvo za zunanje zadeve je virus nCoV označilo za globalno tragedijo ter pozvalo vse države k sodelovanju. Izrazilo je prepričanje, da bo Kitajska kos nalogi in obvladala položaj. Zunanji minister Zarif je opravil telefonski pogovor s kitajskim zunanjim ministrom Wang Yijem, v katerem je izrazil pohvale na račun LRK v boju s koronavirusom ter se zahvalil za vso pomoč pri načrtovani repatriaciji iranskih državljanov.

Vlada je na zasedanju 2. februarja sprejela naslednje ukrepe za zaustavitev širjenja nCoV virusa:

- podala je usmeritve za soočanje z virusom za vse guvernerje iranskih provinc,

- odredila prekinitev vseh neposrednih letov v in iz Kitajske,

- vse potnike prihajajoče iz LRK bodo sprva napotili v karanteno,

- odredila repatriacijo iranskih državljanov iz Wuhana.

Posebno letalo prevoznika Mahan Air bo z namenom repatriacije poletelo 4. februarja proti Wuhanu, kjer prebiva približno 70 iranskih državljanov, pretežno študentov.

Center za nadzor bolezni pri iranskem Ministrstvu za zdravje in zdravstveno šolstvo (MoHME) je sporočil, da je bolnišnica Atieh v Teheranu določena za sprejem bolnikov, ki jih sumijo, da so okuženi s koronavirusom. Poleg tega izvajajo testiranje teheranske bolnišnice Yaft Abad, Sina, Sajad, Marvasti in Madaien. Vsaka večja provinca v državi ima določeno zdravstveno ustanovo, ki je opremljena za izvajanje tovrstnih preiskav.