Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
03.02.2020  

Srečanje z generalno sekretarko Evropske službe za zunanje delovanje Helgo Schmid

Veleposlanica Radej se je udeležila srečanja z generalno sekretarko Evropske službe za zunanje delovanje Helgo Schmid ob zaključku obiska visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella v Teheranu, kjer se je ločeno sestal s predsednikom Rouhanijem, ministrom za zunanje zadeve Zarifom in predsednikom parlamenta Larijanijem.

Pogovori se ocenjujejo za uspešne, kajti odkrito so bila naslovljena aktualna odprta vprašanja, pri čemer so iranski sogovorniki izrazili pripravljenost na sodelovanje z mednarodno skupnostjo pri reševanju razmer na kriznih območjih v regiji. Iran bo med ostalim podpiral izvedbo tretjega kroga stockholmskega mirovnega procesa o Jemnu, kot tudi sodeloval pri stabilizaciji razmer v Iraku, nudil podporo vladi in procesu strukturnih sprememb varnostnih sil.

V okviru pogovorov o jedrskem sporazumu (JCPOA) je visoki predstavnik Borrell prevzel vlogo koordinatorja med pogodbenicami ter izrazil razočaranje nad razvojem dogodkov. V pogovorih z iranskimi sogovorniki je bilo največ pozornosti namenjeno tehničnim vprašanjem vezanih na sprožitev mehanizma za reševanje sporov. Iran je zagotovili, da je pripravljen svoje jedrske kapacitete povrniti v stanje pred izvajanjem ukrepov opuščanja zavez le v primeru, v kolikor bodo sankcije ZDA umaknjene ali se jim omogoči finančna kompenzacija v drugačni obliki.

       

Pogovori so bili usmerjeni v oceno trenutnega stanja jedrskega dela sporazuma, kjer so bila obravnavana področja na katerih Iran ne spoštuje svojih obveznosti, kot je povečanje zalog obogatenega urana, težke vode ter količin in vrst centrifug za bogatenje urana. EU se je ob tem zavezala, da se bo tudi v prihodnje zavzemala za povečanje trgovinske menjave z Iranom ter predstavila aktivnosti, ki potekajo preko plačilnega mehanizma INSTEX. Iran je pozvala, da ponovno prične spoštovati svoje zaveze iz jedrskega sporazuma.