Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
07.02.2020  

Predvečer Prešernovega dneva

Prešernov dan je osrednji slovenski kulturni praznik in državni praznik - dela prost dan v Republiki Sloveniji, ki ga praznujemo 8. februarja, na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Na predvečer poteka osrednja državna proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji.

Del pesmi Zdravljica, napisane leta 1844, je besedilo državne himne Republike Slovenije. Zdravljíco je je Prešeren v prvi različici napisal novembra leta 1844, po navdihu načel Liberté, Égalité, Fraternité. Pesem je bila z nekaj spremembami objavljena leta 1848 ter jo je pesnik večkrat malenkostno spreminjal. V njej je predstavi svoja prepričanja o želeni politični svobodi Slovencev in Slovanov. Po obliki kitice spominjajo na obliko vinske kupice.

Osrednja proslava ob Prešernovem dnevu
Na predvečer Prešernovega dneva, 7. februarja 2020, bo ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani potekala državna proslava, na kateri bodo slovesno podeljena najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti

Prešernovo nagrado lahko prejmejo ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Letos bo to priznanje podeljeno eni osrednjih osebnosti slovenske fotografije Stojanu Kerblerju in svetovno znanemu baletnemu koreografu, plesalcu, dramaturgu ter režiserju Milku Šparembleku.

Nagrado Prešernovega sklada prejmejo ustvarjalci za pomembne umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice. Prejemniki šestih nagrad Prešernovega sklada so režiser Rok Biček, kostumograf Alan Hranitelj, igralka Nina Ivanišin, akordeonist Luka Juhart, prevajalka Suzana Koncut in grafični oblikovalec Nejc Prah.

Umetniški program letošnje prireditve ob podelitvi nagrad z naslovom KAM? je zasnoval režiser Vito Taufer, ki je za vsebinsko izhodišče postavil Prešernovo Zdravljico, obred napitnice ob novem vinu, kjer je združena  misel o prijateljstvu z željo po medsebojnem spoštovanju, miru, dobroti in svobodi, ki naj vladajo svetu. S prireditvijo, ki bo po režiserjevih besedah intimnejša kot po navadi, želi prijazno nagovoriti tako publiko v dvorani, kot širše občinstvo, ki bo proslavo spremljalo prek radijskih in televizijskih sprejemnikov oziroma spleta.

Slavnostna govornica bo Ira Ratej, predsednica Upravnega odbora Prešernovega sklada. Organizatorji so posebno pozornost namenili temu, da bo živo spremljanje prvič omogočeno senzorno oviranim gledalcem in poslušalcem, gluhim in naglušnim s tolmačenjem v znakovni jezik in živimi podnapisi, slepim in slabovidnim z živim avdioopisom.