Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
10.02.2020  

Slavnostni sprejem pri predsedniku Rouhaniju ob obletnici islamske revolucije

Veleposlanica Radej se je udeležila slovesnosti ob obeležitvi 41. obletnice islamske revolucije, ki jo je za vodje diplomatskih misij in uradov OZN v Iranu pripravil predsednik Rouhani. Po zaključku slovesnosti je opravila tudi krajši pogovor s predsednikom in ministrom za zunanje zadeve Zarifom.

V nagovoru je predsednik povzel iransko novejšo zgodovino od pričetka islamske revolucije pred štirimi desetletji. Osrednjo pozornost je namenil aktualnim političnim in gospodarskim razmeram, kjer je izpostavil ponovno uvedbo ameriških enostranskih ukrepov in politiko »maksimalnega pritiska«. Le-ti so negativno vplivali na splošne gospodarske razmere v državi in življenjsko raven prebivalcev ter povzročili težave pri uvozu živilskih izdelkov, zdravil, medicinske opreme in rezervnih delov za potniška letala. Tovrstna »nečloveška dejanja« naj ne bi uspela zlomiti iranske pripravljenosti za nadaljnji razvoj, pri čemer so razmere v državi ponovno stabilne.

        

Predsednik in minister za zunanje zadeve Zarif sta poudarila, da so dejanja ZDA v nasprotju z resolucijo varnostnega sveta Združenih narodov št. 2231. Prav tako sta opozorila na razsodbo Meddržavnega sodišča v Haagu (ICJ), v kateri sodišče poziva ZDA k zadržanju izvajanja ukrepov, ki povečujejo napetosti med državama ter k odpravi omejitev na izvoz osnovnih življenjskih izdelkov in zdravil. Minister je diplomatom predstavil iranska stališča do aktualnih dogodkov ter poudaril, da se Iran zavzema za mir in stabilnost v regiji.

Veleposlanica je ob koncu slovesnosti opravila vljudnostni pogovor s predsednikom in zunanjim ministrom, v katerem je iranskemu ljudstvu zaželela vse dobro.