Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
06.02.2020  

Udeležba veleposlanice na slovesnosti ob ponovnem odprtju zgodovinske Marmorne palače

Veleposlanica Radej se je udeležila slovesnosti pred uradnim odprtjem Marmorne palače (Kakh-e Marmar) v središču Teherana. Zgodovinski objekt, zgrajen v času Pahlavijeve monarhije v tridesetih letih prejšnjega stoletja, je bil skrbno obnovljen ter bo po štirih desetletjih prvič odprt za javnost. Popolnoma renovirana notranjost zgradbe, ki jo krasijo številni veličastni motivi ter bogato okrašeni prostori, med katerimi je najbolj znana Dvorana ogledal, bo služila kot muzej. V njej so razstavljeni zgodovinski predmeti pod okriljem fundacije Mostazafan.

V času vladavine Reze Shaha Pahlavija in njegovega naslednika, sina Mohammada je bila palača namenjena protokolarnim dogodkom in sprejemom, monarh pa jo je uporabljal tudi za svojo rezidenco. Po letu 1970, do islamske revolucije je služila kot muzej, katerega vlogo je ponovno prevzela letos.

        

Palača, ki je dobila ime po fasadi iz marmornatih plošč je bila zgrajena v mešanici tradicionalnega in modernističnega sloga. Vhode, notranje prehode, mozaike in freske so izdelali najbolj eminentni obrtniki iz vseh iranskih provinc. Nad njo dominira ogromna kupola, zasnovana na podlagi isfahanske mošeje šejka Lotfollaha, prekrita z arabeskimi ploščicami s spiralnimi vzorci.

        

Med bogato okrašenimi prostori je najbolj znana sprejemna dvorana ogledal, katero povsem prekrivajo natančno izdelana ogledala, ki so razporejena v značilnem slogu za mošeje in svetišča v državi. Notranjost palače pa je prekrita z ročno izdelanimi preprogami.

Palača in muzej sta od februarja 2020 odprta tudi za tuje obiskovalce.