Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
29.03.2021  

Nove omejitve za vstop in izstop iz Republike Slovenije

Republika Slovenija med 29 .3. in 12. 4. zaostruje pogoje za vstop in izstop iz države.

Vstop v državo

Za tri splošne izjeme za prehod meje ni sprememb. Še vedno velja, da se osebo, ki prihaja iz držav oziroma administrativnih enot držav na rdečem seznamu, napoti v karanteno na domu, razen če ob vstopu v Republiko Slovenijo predloži:

  1. negativni rezultat testa PCR na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa;
  2. potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev ali potrdilo zdravnika, da je prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev; ali
  3. dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni.

Potrdilo o negativnem ali pozitivnem rezultatu testa PCR in potrdilo zdravnika iz 2. točke se upošteva, če je bilo izdano v državah članicah EU oziroma državah članicah schengenskega območja. Potrdil, izdanih v Iranu, se ne upošteva več. 

Vstop v Republiko Slovenijo se brez napotitve v karanteno na domu se med drugim dovoli tudi osebi, ki je napotena na ali z opravljanja nalog v sektorju mednarodnega prevoza, osebi, ki izvaja prevoz blaga ali oseb v Republiko Slovenijo, osebi, ki potuje v tranzitu čez Republiko Slovenijo in zapusti Republiko Slovenijo najpozneje v šestih urah po vstopu in osebi z diplomatskim potnim listom.

Desetdnevne karantene ni več mogoče predčasno prekiniti. 

Izstop iz države 

Za osebe s prebivališčem v Republiki Sloveniji so prepovedana potovanja v države oziroma administrativne enote držav na rdečem seznamu, razen za izjeme, kot so  osebe, ki so prebolele COVID-19 ali osebe, ki so bile cepljene proti COVID-19 in predložijo ustrezno potrdilo.  

Več informacij je dostopnih na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve.