Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
20.05.2021  

Veleposlanice Radej sodelovala na video konferenci ob obeležitvi SDČ »Čebelarska industrija v Iranu«

Zaradi izbruha četrtega vala obolenj s koronavirusom so bile vse dejavnosti iranskih državnih in strokovnih institucij, skladno z zdravstveni navodili vlade, odpovedane v celoti. Osrednja prireditev ob Svetovnem dnevu čebel je potekala v obliki video konferenco z nazivom »Čebelarska industrija v Iranu; priložnosti in izzivi«, v organizaciji izobraževalno-raziskovalne organizacije AREEO (Agricultural Research Education and Extension Organization) in raziskovalnega inštituta Univerze v Teheranu - ASRI (Animal Science Research Institute). 

Video konference se je, ob prisotnosti več deset iranskih vodilnih strokovnjakov na področju čebelarstva, udeležila tudi veleposlanica Kristina Radej. V uvodnem nagovoru je izrazila obžalovanje, da letošnjega Svetovnega dneva čebel v Iranu, ki ga tradicionalno z vsemi partnerji obeležujemo na slovenskem veleposlaništvu v Teheranu, nismo mogli pripraviti, zato je prebrala osebno pismo iranskim čebelarjem, katero jim je bilo pred tem posredovano s strani svojih matičnih čebelarskih zvez preko Nacionalnega združenja čebelarjev Irana.

V nagovoru je orisala dejavnosti slovenskega veleposlaništva na področju čebelarstva v letošnjem letu in preteklosti ter iranske sogovornike pozvala k tesnejšem sodelovanju na mednarodnem področju. 

  

V nadaljevanju konference se je vodstvo ASRI, AREEO in Iranskega čebelarskega združenja zahvalilo slovenskemu veleposlaništvu za izvedbo strokovne video konference letošnjega februarja, v kateri so sodelovali predstavniki vodstva Čebelarska zveza Slovenije, svetovne čebelarske organizacije Apimondia, Slovenske čebelarske akademije Kmetijskega Inštituta Slovenije, Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani ter okoli 50 iranskih strokovnjakov iz področja čebelarstva, veterine ter raziskovalnih in izobraževalnih institucij. 

V odkriti in strokovni razpravi so sodelujoči naslovil sistemsko problematiko iranskega čebelarstva, težave zaradi posledic naravnih nesreč in podnebnih sprememb, kot tudi priložnosti, ki se nudijo s tesnejšim mednarodnim sodelovanjem.