Veleposlaništvo RS Teheran /Novice /
01.06.2021  

25. posvet slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju

V Kongresnem centru na Brdu pri Kranju je 31. maja in 1. junija potekal redni letni posvet slovenske diplomacije, ki so se ga udeležili vodje slovenskih diplomatskih predstavništev in konzularnih predstavništev, med njimi veleposlanica Kristina Radej ter predstavniki ministrstva za zunanje zadeve,

Dogodek je bil časovno umeščen v zadnji mesec pred prevzemom predsedovanja Svetu Evropske unije. Poleg zunanjega ministra Anžeta Logarja, sta se ga udeležila tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša.

Uvodoma so bile izpostavljene zunanjepolitične dejavnosti v zadnjem letu, posvečene rednemu dialogu s sosednjimi državami, v ospredju katerega so bili položaj slovenske manjšine, gospodarski odnosi in razvoj infrastrukturnih povezav, kot tudi dialog treh obalnih držav o upravljanju Jadranskega prostora. 

Minister dr. Logar je ocenil, da je Slovenija na predsedovanje dobro in celovito pripravljena, obenem pa nanj gledamo tudi kot na veliko priložnost za krepitev naše vloge, prepoznavnosti in ugleda v širši mednarodni skupnosti. Skladno s tem bo glavnina razprav usmerjena v evropske teme, hkrati pa bo v okviru posveta opravljena tudi širša razprava o obdobju po predsedovanju in o globalnih izzivih v mednarodni skupnosti.

Drugi dan posveta so slovenski diplomati razpravljali o prihodnosti Evrope in gradnji odpornosti po pandemiji ter njeni vlogi v spremenjenih geopolitičnih razmerah v svetu.

Gost, dr. Boštjan Udovič je izpostavil, da je potrebno usmeriti razpravo o bodočnosti Evrope v dolgoročno strategijo EU. 

Predsednik Pahor se je v nagovoru slovenskim diplomatom osredotočil predvsem na vprašanje enotnosti Evrope in evropske ideje, kar je neposredno pred posvetom poudaril tudi ob obisku nemškega in portugalskega predsednika, Frank-Walter Steinmeierja in Marcela Rebele de Souse, neposredno pred pričetkom posveta slovenskih diplomatov na Brdu pri Kranju.

Predsednik republike je poudaril, da predstavlja konferenca priložnost, da se spomnimo temeljnih vrednot Evropske unije: spoštovanja človekovih pravic, demokracije, vladavine prava, svobode izražanja in medijev. Izpostavil je nove, prelomne vrednote, povezane s trajnostno politiko, še zlasti z globalnimi podnebnimi spremembami in digitalizacijo.  

 

Predsednik vlade Janša je  je v nagovoru diplomatom poudaril, da je vprašanje širitve za Slovenijo še posebej pomembno, saj je blizu te regije. Širitev je po njegovih besedah strateški odgovor tudi na varnostne izzive. Meni, da je pandemija spremenila marsikaj v mednarodnih odnosih, predvsem pa je pospešila določene trende, ki so bili že v teku. Globalna gospodarska slika nakazuje, da so se zgodile velike razlike med najpomembnejšimi državami, katerih trende so dogodki v zadnjem letu še pospešili. Ocenjuje, da so države članice EU relativno hitro našle soglasje o tem, kako z obsežnim gospodarsko-finančnim paketom odgovoriti na vprašanje okrevanja po pandemiji, bistveno težje pa bo soglasje pri zelenem prehodu. EU ima 27 držav z različnimi gospodarstvi, in veliko je odvisno od tega, kako bo Evropski komisiji že na začetku uspelo nasloviti specifične probleme posameznih držav.