Veleposlaništvo RS Teheran /Izredni dogodki /COVID-19 /

IZREDNI DOGODKI

COVID-19

Vstop in izstop iz IRANA

Zaradi prisotnosti in širjenja epidemičnega obolenja COVID-19 odsvetujemo vsa potovanja v Iran.  

Vsi potniki morajo ob prihodu na letališče v Iranu predložiti potrdilo o negativnem molekularnem testu na COVID-19 v angleščini, ki ni starejše od 72 ur od vstopa. Potniki iz evropskih držav morajo ob vstopu v državo ponovno opraviti PCR testiranje na COVID-19 in se do prejetja rezultata testa samoizolirati.

Omejevalni ukrepi za potnike iz Irana, ki so jih uvedle druge, predvsem sosednje države, močno otežujejo izstop iz Irana. Kopenske meje z vsemi mejnimi državami razen z Armenijo so zaprte za potniški promet. Mednarodna letališča v Iranu obratujejo, vendar so letalske povezave z Evropo nestabilne, leti pa so pogosto odpovedani. Trenutno v Iran iz Evrope letijo letalske družbe Qatar Airways, Emirates Airways, Turkish Airlines, in Iran Air. Vsi neposredni leti med Iranom in Združenim kraljestvom so do nadaljnjega odpovedani.

Zaradi hitro spreminjajoče se situacije v državi predlagamo preveritev vseh omenjenih informacij iz drugih virov in/ali neposredno z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Teheranu.    

Aktualne razmere v državi   

Zaradi izboljšanja epidemiološke slike v državi je Iran v sistemu barvnega kodiranja epidemiološke ogroženosti posameznih področij (con) rumenemu, oranžnemu in rdečemu statusu dodal še modri status. Modri status imajo tista območja, v katerih so zabeležili dve okužbi na 100.000 prebivalcev, zaradi česar je tveganje za okužbo prešlo iz zmernega (rumeni status) v nizko. Status posameznih mest se preverja na tedenski ravni.

V oranžnih in rumenih conah so omejene tvegane in zelo tvegane dejavnosti ter nočni cestni promet, v oranžnih conah pa tudi potovanje med mesti.  Modri status je trenutno razglašen za več sto mest, v katerih je večina omejitev razen prepovedi nočnega cestnega prometa sproščenih. Storitve javnega zračnega, pomorskega, cestnega in železniškega prometa znotraj Irana so omejene na potnike z negativnim PCR testom. 

         Omejitve v oranžnih conah:

 • Zaprtje notranjih bazenov, kinematografov, gledališč, muzejev, internatov, kozmetičnih salonov, sprejemnih dvoran, kavarn, zabaviščnih in rekreacijskih objektov, živalskih vrtov, javnega transporta. Gostinski obrati lahko le dostavljajo hrano in pijačo.

 • Prepoved konferenc, kulturnih, verskih dogodkov in športnih dejavnosti, pri katerih ni možno upoštevati razdalje.

 • Zaprtje vrtcev in vseh izobraževalnih ustanov; pouk poteka na daljavo.

 • Omejitve cestnega prometa: prepovedan vstop avtomobilov z registrskimi številkami drugih mest in izstop avtomobilov z lokalnimi registrskimi številkami; od 21. do 4. ure prepovedan v mestih z več kot 200.000 prebivalcev (razen nujnih prevozov in taksijev).

 • V državnih uradih in organih je na delovnem mestu dovoljena prisotnost polovice osebja.  

  Omejitve v rumenih conah:

 • Zaprtje kavarn, zabaviščnih in rekreacijskih objektov, internatov, živalskih vrtov.

 • Prepoved konferenc, kulturnih, verskih dogodkov in športnih dejavnosti, pri katerih ni možno upoštevati razdalje.

 • Zaprtje vrtcev in vseh izobraževalnih ustanov; pouk poteka na daljavo.

 • Od 21. do 4. ure prepovedan promet v mestih z več kot 200.000 prebivalci (razen nujnih prevozov in taksijev).

 • V državnih uradih in organih je na delovnem mestu dovoljena prisotnost dve tretjine zaposlenih.   

         Omejitve v modrih conah:

 • Ni omejitev poslovanja gospodarskih obratov.

 • Pouk za učence prvih in drugih razredov poteka v šolah, vendar udeležba ni obvezna. Razredi so omejeni na 10 učencev.

 • Od 21. do 4. ure prepovedan promet v mestih z več kot 200.000 prebivalci (razen nujnih prevozov in taksijev).

 • Ni omejitev prisotnosti javnih uslužbencev na delovnih mestih.

 

Vstop v SLOVENIJO 

Osebam, ki vstopajo v Republiko Slovenijo in imajo stalno ali začasno prebivališče v državah ali administrativnih enotah držav na rdečem seznamu, ali pa prihajajo v Republiko Slovenijo iz teh držav ali administrativnih enot, se odredi karantena. 

Osebi se karantena ne odredi, če ob prehodu meje predloži potrdilo o negativnem izvidu testa na COVID-19 ali potrdilo, da je prebolela COVID-19 ali potrdilo o cepljenju zoper COVID-19. Več informacij, vključno z izjemami glede obvezne karantene, je dostopnih na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve.

Zaradi spremenljivih razmer svetujemo, da pred načrtovanjem potovanja preverite aktualno stanje na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Teheranu sloembassy.tehran(at)gov.si oz. posredujete svoja vprašanja na elektronski naslov slovenske Policije na info.koronavirus(at)policija.si ali Nacionalnega Inštituta za javno zdravje RS na info(at)nijz.si. 

Zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2, v Sloveniji veljajo omejitve gibanja in zbiranje večjega števila oseb, ki se spreminjajo skladno z razmerami.

Več informacij o sprejetih ukrepih za omejitev epidemije koronavirusa, vključno z izjemami od prepovedi, je dostopnih na spletni strani  Ministrstva za notranje zadeve.